Het weer, feestdagen en sociale gebeurtenissen kunnen allemaal ons koopgedrag beïnvloeden. Slimme marketeers weten hoe ze op deze seizoenen moeten inspelen om zo hun omzet te verhogen. Maar hoe pak je dit nu aan? In dit artikel leggen we uit hoe je marketing slim kunt inzetten en seizoenen kunt benutten om je bedrijf te laten groeien. Hoe zou je dit eens volledig anders kunnen aanpakken? Dit lees je terug in dit artikel.

Seizoensgebonden piekmomenten

Een anti-cyclische aanpak bij marketing richt zich op het creëren van kansen buiten de traditionele seizoensgebonden piekmomenten. Dit betekent dat je niet alleen kijkt naar het moment waarop de vraag naar een product of dienst van nature hoger is, maar ook naar de momenten waarop deze vraag juist laag is. Door hierop in te spelen, kun je jouw marketing strategie optimaliseren en zo een voorsprong creëren ten opzichte van concurrenten.

normaal-daan

Daan TutertStrateeg

”Een van de belangrijkste voordelen van goed design in een propositie is dat het vertrouwen en geloofwaardigheid kan creëren bij potentiële klanten.”

Daan TutertStrateeg

Er zijn verschillende manieren waarop je een anti-cyclische aanpak kunt toepassen in jouw marketing strategie:

Focus op off-seasons. Een anti-cyclische aanpak richt zich op de momenten waarop de vraag naar jouw product of dienst laag is. Dit kan bijvoorbeeld het laagseizoen zijn voor toeristische activiteiten, of de periode waarin de meeste mensen hun vakantiegeld al hebben uitgegeven. Door juist op deze momenten extra aandacht te besteden aan jouw marketing, kun je jouw klanten toch aanspreken en zorgen voor een toename in omzet.

 


Zoek nieuwe markten. Door te kijken naar nieuwe markten waarin jouw product of dienst nog niet veel wordt aangeboden, kun je een voorsprong creëren. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwe doelgroep zijn of een nieuwe regio waarin je jouw product of dienst wilt aanbieden. Door het aanbieden van speciale kortingen of aanbiedingen kun je deze nieuwe markten aanspreken en zo nieuwe klanten aantrekken.


 

Een andere manier om een anti-cyclische aanpak toe te passen is door seizoenen te combineren. Hierbij focus je niet op één specifieke periode, maar kijk je naar hoe jouw product of dienst op verschillende momenten kan worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan het promoten van vakanties in de lente of herfst, wanneer de prijzen lager zijn dan in het hoogseizoen, maar de bestemmingen nog steeds aantrekkelijk zijn.

Speel in op de actualiteit. Door in te spelen op de actualiteit, kun je jouw marketing strategie optimaliseren en zo een voorsprong creëren ten opzichte van concurrenten. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van speciale aanbiedingen tijdens een evenement in de buurt van jouw locatie of het inspelen op een populair televisieprogramma.

Een anti-cyclische aanpak hoeft niet alleen gericht te zijn op het aantrekken van nieuwe klanten. Het kan ook juist een effectieve manier zijn om de relatie met bestaande klanten te versterken. Door bijvoorbeeld een loyaliteitsprogramma op te zetten of speciale aanbiedingen te bieden aan bestaande klanten, kun je ervoor zorgen dat zij ook in de off-seasons bij jou blijven terugkomen.

 

Versterk de relatie met bestaande klanten

Kortom, een anti-cyclische aanpak bij marketing kan je helpen om nieuwe kansen te creëren en een voorsprong te krijgen op concurrenten. Door deze strategie te hanteren, kan een bedrijf zich onderscheiden van concurrenten die wellicht alleen maar meegaan met de seizoensgebonden trends en kan het ook beter inspelen op de veranderende behoeften van de consument gedurende het jaar.

Ben jij op zoek naar een strategische partner die jouw organisatie naar het volgende niveau kan tillen? Wil je uitgedaagd worden om verder te denken en nieuwe kansen te ontdekken? Laten we dan vrijblijvend kennismaken en bespreken hoe we samen jouw producten of diensten naar een hoger plan kunnen tillen.

Meer weten over onze expertises en aanpak?

Neem contact met ons op. Onze experts vertellen je er graag alles over.

Vrijblijvend gesprek plannen

Ik hoor graag hoe ik u kan helpen!

DSC06390-Enhanced-NR
Afspraak maken?

Ons salesteam staat voor je klaar


"*" indicates required fields

Gratis consult van Sumedia

Wil je een gratis consult waarbij we de prestaties van jouw website onder de loep nemen? Of onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om jouw merk beter in de markt te zetten? Laat dan hieronder jouw gegevens achter en we nemen contact met je voor een afspraak.

DSC06390-Enhanced-NR
Lisanne

Sales


"*" indicates required fields