Gezien de huidige economische omstandigheden kan het verleidelijk zijn om de hand op de knip te houden en geen grote investeringen te doen. Toch is juist nu het moment om anticyclisch te investeren en een voorsprong op de concurrentie te nemen. In dit artikel bespreken we wat anticyclisch investeren precies inhoudt, waarom anticyclisch investeren zo belangrijk is en geven we concrete voorbeelden over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

In het kort:


  • Anticyclisch investeren is bijzonder relevant tijdens een economische recessie. Veel bedrijven zijn terughoudend om te investeren, waardoor de markt minder competitief is.
  • Door te investeren wanneer anderen dat niet doen, kun je jezelf onderscheiden van de concurrentie en een voorsprong opbouwen. Hierdoor kun je nieuwe klanten aantrekken die anders misschien naar je concurrent zouden gaan.
  • Zorg dat je goed voorbereid investeert. Onderzoek kansen in de markt en schakel ervaren experts in om jou te begeleiden tijdens het investeringstraject.
  • Anticyclisch investeren betekent niet dat je lukraak geld moet uitgeven. Het is belangrijk om een strategie te ontwikkelen die 100% past bij de doelstellingen en de visie van je bedrijf.

Wat is anticyclisch investeren?

Anticyclisch investeren betekent dat je investeert op een moment dat anderen dat juist niet doen. Meestal gebeurt dit tijdens een economische recessie, wanneer veel bedrijven terughoudend zijn om te investeren en de markt dus minder competitief is. Door juist op dit moment te investeren, kun je een concurrentievoordeel behalen en alvast voorsorteren op een snelle groei als de economie weer aantrekt. Er is immers al een stevig fundament gelegd.
SU sfeer-079_FKK_webgebruik

Lee-Roy KoolStrateeg

”Anticyclisch investeren betekent niet dat je altijd minder geld uitgeeft. In tijden van economische neergang is er bijvoorbeeld meer talent beschikbaar op de arbeidsmarkt. Dit kan betekenen dat je de kans krijgt om top-talent aan te nemen tegen lagere kosten.”

Lee-Roy KoolStrateeg

Er zijn verschillende redenen waarom anticyclisch investeren belangrijk kan zijn voor je bedrijf

Maar de belangrijkste reden is toch wel dat je een voorsprong pakt op je concurrenten. Door te investeren wanneer anderen dat niet doen, kun je jezelf onderscheiden van de concurrentie en een voorsprong opbouwen. Hierdoor kun je klanten aantrekken die anders naar je concurrenten zouden gaan. Maar bepaal altijd eerst je doelstellingen voordat je gaat investeren. Wat wil je bereiken? Welke kansen zie je? Door duidelijke doelen te stellen, kun je gefocust blijven en ondanks een neerwaartse economische spiraal toch gerichte investeringen doen.

 


Anticyclisch investeren is vaak goedkoper: Tijdens een recessie zijn veel prijzen lager, ook die van investeringen. Door nu te investeren, profiteer je van lagere prijzen en krijg je meer waar voor je geld.


 

Anticyclisch investeren stimuleert daarnaast ook innovatie. Door te investeren in nieuwe technologieën en processen, kun je jezelf positioneren als een innovatieve speler in de markt. Dit kan je helpen om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden. Twee praktische handvatten om mee te nemen:

  1. Start met een grondig onderzoek van de markt. Waar liggen kansen? Waar is ruimte voor innovatie? Door deze vragen te beantwoorden, kun je gerichte investeringen doen die een concurrentievoordeel opleveren.
  2. Werk samen met experts. Bij anticyclisch investeren is het belangrijk om samen te werken met experts die ervaring hebben in jouw markt of sector. Zij kunnen je helpen bij het ontwikkelen van een strategie en het identificeren van kansen.

Krijg meer voor minder

Anticyclisch investeren betekent niet dat je altijd minder geld uitgeeft. In sommige gevallen kan het zelfs betekenen dat je meer waar voor je geld krijgt. In tijden van economische neergang is er bijvoorbeeld vaak meer talent beschikbaar op de arbeidsmarkt. Dit kan betekenen dat je de kans krijgt om top-talent in te huren tegen lagere kosten dan normaal. Het kan ook betekenen dat er meer leveranciers en dienstverleners beschikbaar zijn, wat betekent dat je betere deals kunt krijgen op essentiële producten en diensten die je nodig hebt om je bedrijf te laten groeien.

 

Anticyclisch investeren verhoogt je flexibiliteit

Anticyclisch investeren betekent ook dat je flexibeler kunt zijn. Door te investeren in tijden van economische neergang, kun je je bedrijf beter voorbereiden op toekomstige groei. Het betekent dat je klaar bent om te profiteren van de kansen die zich voordoen wanneer de economie weer aantrekt. Het betekent ook dat je beter in staat bent om te reageren op onverwachte veranderingen in de markt en in staat bent om je bedrijfsstrategie aan te passen om aan nieuwe eisen te voldoen.

 


Ga voor een strategie die past bij je visie. Het is belangrijk om te benadrukken dat anticyclisch investeren niet betekent dat je zomaar lukraak geld moet uitgeven. Het is belangrijk om een strategie te ontwikkelen die past bij de doelstellingen en visie van je bedrijf.


 

Een stevig fundament voor duurzame groei

Door anticyclisch te investeren, kun je een concurrentievoordeel creëren ten opzichte van je concurrenten. Wanneer de economie weer aantrekt, ben je klaar om te profiteren van de groei. Je hebt de middelen en de infrastructuur om snel te reageren op de veranderende marktomstandigheden en je hebt het talent en de kennis om snel nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en op de markt te brengen. Je bent in staat om je concurrenten een stap voor te blijven en kunt marktaandeel winnen wanneer anderen nog proberen om bij te komen.

Ben je op zoek naar een strategische partner die helpt en adviseert bij het maken van een gedegen investeringsplan? Wil je uitgedaagd worden om verder te denken en nieuwe kansen te ontdekken? Laten we dan vrijblijvend kennismaken en bespreken hoe we samen jouw producten of diensten naar een hoger plan kunnen tillen.

Meer weten over onze expertises en aanpak?

Neem contact met ons op. Onze experts vertellen je er graag alles over.

Vrijblijvend gesprek plannen

Ik hoor graag hoe ik u kan helpen!

DSC06390-Enhanced-NR
Afspraak maken?

Ons salesteam staat voor je klaar


"*" indicates required fields

Gratis consult van Sumedia

Wil je een gratis consult waarbij we de prestaties van jouw website onder de loep nemen? Of onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om jouw merk beter in de markt te zetten? Laat dan hieronder jouw gegevens achter en we nemen contact met je voor een afspraak.

DSC06390-Enhanced-NR
Lisanne

Sales


"*" indicates required fields